Prikkels

Ik word soms gek van mezelf. Ik wil altijd zo veel en ik vind alles leuk. Ik kan niet alles doen wat ik wil en dat vind ik dan weer jammer. Ik word dagelijks overspoeld met gratis e-learnings over bijvoorbeeld nlp, mediteren, ontspannen of  familieopstellingen. Te veel mogelijkheden waartegen ik heel moeilijk nee kan zeggen. Ik wil het liefste overal aan mee doen. Ik zou dat wel willen de hele dag mediteren, ontspanningsoefeningen doen en relaxen. Misschien dat ik dan uit mijn hoofd kom. Het is een utopie, dat weet ik, want ik moet elke dag werken en dan het huishouden, mijn hobby’s en mijn sociale contacten nog. Soms is het zo veel dat mijn hoofd vol raakt. Ik kan dan niet meer goed denken. Ik zeg te snel dat vind ik leuk, ik ben geïnteresseerd en stuur mij maar een gratis e-book. Die staan allemaal nog te wachten op het moment dat ik mijzelf de tijd gun om ze te gaan lezen. 

Dan hou ik ook van theater, musicals, naar aan andere stad gaan en daar rondlopen, winkelen, concert bezoeken, musea  en ga zo maar door. Als ik wil is er elke dag wel iets te beleven, maar dat houd ik niet vol. Ik moet mezelf vaak afremmen omdat ik te veel wil. Ik heb ook rust nodig en tijd voor mezelf. Ik word namelijk altijd overladen door alle prikkels, die van buiten op mij af komen. Dat kunnen harde geluiden zijn, maar ook geuren en gevoelens van anderen.  Alles wat er zich buiten mij afspeelt pik ik op. Ik kan het niet van mij af zetten, ik neem alles mee en zuig het op. Dan zijn de gevoelens in mij niet van mij maar ik heb ze wel. En ik moet ze weer kwijt raken. 

Ik krijg van mijn therapeuten wel tips om mij af te schermen van prikkels en emoties om mij heen. Ik moet eigenlijk elke dag mediteren en focussen, maar ik gun mijzelf daar de tijd niet voor. Er zijn ook andere manieren om je te ontspannen, zoals bijvoorbeeld in een park of bos gaan lopen of luisteren naar mooie muziek. Gewoon op de bank hangen en tv kijken of de hele dag op mijn tablet zitten turen is niet zo goed voor mij. Daar ontspan je ook niet echt van. Maar hoe schakel je dat uit? Alles is tegenwoordig digitaal en je moet wel mee doen als je erbij wilt horen.  Wil je iemand iets vragen dan stuur je een appje, wil je een reservering maken dan moet dat digitaal, wil je iets weten moet je het opzoeken via de site.  Als je niet snel genoeg reageert op een appje of emailbericht dan denken ze dat je het niet ontvangen hebt of dat je geen interesse hebt. Waarom moet alles  zo snel?  Vroeger hadden we geen mobieltjes en moest je van tevoren bellen als je later thuis kwam of als je iets vergeten bent. Nu kan je op ieder moment contact opnemen met wie je maar wilt overal ter wereld. Aan de ene kant heb je meer sociale contacten maar ik noem dat maar koude contacten, zoveel leuker is het om mensen in het echt te ontmoeten, ze aan te kunnen raken en te kunnen knuffelen als je dat wilt.

Ik voel me soms een vreemde in deze wereld. Je kan niet achterblijven, dus moet je wel meedoen, maar soms is het te veel dan heb ik er geen zin meer in. Wie bepaalt wat goed is en wat niet, wat genoeg is en wat te veel? Alleen ikzelf kan daarover beslissen maar dan moet ik wel bij mijn gevoel komen en dat kan ik pas als ik geen last heb van alle ruis om mij heen. En daar zijn gelukkig cursussen voor.