Moeder-vrouw-dag!

Het is niet vanzelfsprekend dat je Moederdag viert, net zo min als dat het niet vanzelfsprekend is dat je moeder bent, dat je moeder mag zijn. Maar alle vrouwen hebben dat moedergevoel, die gevoelens die horen bij moeder zijn of moeder worden en het zorgen voor. Maar als het je niet gegeven is moeder te zijn dan betekent het toch niet dat je op die dag verdrietig moet zijn. Iedereen heeft een moeder, dus haar kan je altijd eren en bezoeken, zolang het nog kan. Ook al woont je moeder aan de andere kant van de wereld je kan haar niet uit je leven bannen, want ze is er gewoon, of je haar nu vaak ziet of nooit. Jullie zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.

Men zegt ik neem kinderen of eerst mijn carrière en dan gaan we aan kinderen denken. Het is niet zo vanzelfsprekend dat je kinderen neemt. Het is een wonder als je kinderen krijgt, een godsgeschenk vaak uit liefde geboren, of zoals iemand ooit tegen mij zei: als je kinderen mag ontvangen. De een die wordt veel te vroeg moeder en is eigenlijk zelf nog een kind, een ander is nog net op tijd volgens haar biologische klok. Weer andere vrouwen gaan door een medisch circuit omdat ze zo graag kinderen willen. Dat is zwaar en moeilijk en valt zeker niet mee om dat te volbrengen. Je hebt altijd een keus, maar soms is het bijna niet te doen om voor jou de juiste keuze te maken. Vrouwen die wel een kind hebben gebaard, maar deze zijn te vroeg geboren,  alweer overleden, vermoord, niet meer bij hen zijn, omdat ze vertrokken zijn naar een ander land of erger nog gewoon verdwenen. Deze moeders vieren ook Moederdag met hun verdriet. Maar ze zijn moeder en dat kan niemand ze af nemen.

Is het normaal dat iedere vrouw moeder wordt? We weten niet beter en het is nog steeds zo dat alleen vrouwen kinderen kunnen baren. Maar als je kijkt hoe ver ze zijn met de medische wetenschap dan vraag ik me af hoe lang het nog duurt dat ook dat niet meer vanzelfsprekend is. Vrouwen zijn gemaakt om kinderen te baren en vrouwen hebben bepaalde gevoelens die lang niet alle mannen al meteen hebben.

Helaas zijn er ook nog steeds landen waar het zwaar is om zwanger te zijn en de medische hulp niet vanzelfsprekend is. Hoeveel vrouwen er overlijden er nog tijdens de bevalling? Het is zwaar om moeder te worden, maar misschien nog zwaarder om moeder te zijn. En dat mag niet onderschat worden.

Of je nu bewust of ongewenst kinderloos bent ook jij mag Moederdag vieren. Want het is Moederdag voor iedere vrouw. Eigenlijk zouden we het gewoon vrouwendag moeten noemen, maar er is al een internationale vrouwendag op 8 maart. Toch kreeg ik vaak een bloemetje met Moederdag van mijn schoonmoeder, die zelf geen kinderen had. Om te vieren dat we vrouw zijn van en voor en met elkaar.

Natuurlijk heb ik ook moedergevoelens ook al ben ik geen moeder. Ik ben zorgzaam en houd van gezelligheid in huis. De taken die bij een moeder horen passen ook bij de vrouw des huizes, de echtgenote, partner. Maar in familieopstellingen heb ik al vaak voor moeder gestaan. En die rol past mij prima. Ik ben gewoon een moeder maar zonder kinderen.

Hoe mooi is het dat op Moederdag er aandacht is voor alle vrouwen  met en zonder kinderen en kleinkinderen. Moeders in hart en nieren over de hele wereld. Is iedere vrouw een moeder? Nee. Maar is iedere moeder een vrouw? Ja. Laten we het vieren! Op de moeder-vrouw-dag!