Mediteren is voor geitenwollen sokkendragers

Meditatie is een vorm van spirituele oefening. Vele religies en geloofsstromingen kennen de meditatie in een of andere vorm.

In de 20e eeuw ontstond in het westen hernieuwde belangstelling voor meditatie en bewustzijnsverruiming. Meditatie is nu vooral bekend uit het hindoeisme en boeddhisme, waarin meditatie een essentiële methode is om de eigen geest te ontwikkelen.(Wikipedia) 

Mediteren is voor geitenwollen sokkendragers en dat zijn dan meestal van die zweverige figuren. Dat was het beeld dat mij jarenlang voor ogen werd gehouden en omdat ik er niet mee in aanraking kwam was het ook de ver-van-mijn-bed-show. Ik wist ook totaal niet wat mediteren inhield en waarom het zo belangrijk is. Normale mensen doen dat toch niet! 

Toen ik uiteindelijk wel met meditatie in aanraking kwam was ik wel nieuwsgierig. Ik was ook bang voor mijn gevoelens, maar durfde het toch aan om een keer mee te doen. Het was in ieder geval niet eng.  Het gebeurde ook in een vertrouwde omgeving. Er gebeurde niks raars en je moest helemaal niets. Er gebeurt wel een heleboel met je, maar dat is fijn. In het begin weet je dat nog niet omdat je het nog nooit mee gemaakt hebt. Je komt bij gevoelens en gedachten diep van binnen. Ik ga niet opschrijven wat ik allemaal ervaren heb, maar ik kan het je zeker aanraden. Het is een moment voor jezelf, om even heel dicht bij jezelf te zijn. Je eigen ik te ervaren en te ontdekken dat alles goed is zoals het is. 

Omdat ik er waarschijnlijk niet voor open stond wilde ik niet eerder mediteren. En nog steeds vind ik het heel moeilijk, maar eigenlijk is het zo simpel, want het is altijd goed; hoe je het ook doet. Nu denk ik waarom heb ik het niet eerder geleerd? Waarom leren we dat eigenlijk niet gewoon op school? Het hoort bij het leven en het geeft je zoveel meer. Dat mag niemand onthouden worden! En we kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen. 

Mediteren is op een kussentje zitten in een moeilijke houding en dat proberen zo lang mogelijk vol te houden. Als je dat doet dan is het meer creperen! En dat is juist niet de bedoeling. Probeer je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat je geen last hebt van knellende kleding of lichaamsdelen die gaan krampen. Ik ga niet vertellen hoe je moet mediteren; daar zijn boeken en websites genoeg over.Ik zeg alleen maar doe het gewoon. Begin er mee. En houd niet op! Het houdt ook nooit op, want je gaat steeds dieper en je komt steeds weer iets nieuws tegen in je eigen binnenste. Dat is het stille midden, je ziel, je eigen ik!