Wel of niet ontharen?

Toen ik een jaar op zestien was had ik mooie, grote, brede, donkere wenkbrauwen. Dat was niet erg vrouwelijk en gaf mij een norse blik. In die tijd was dat niet in de mode en werd mij aangeraden de wenkbrauwen te epileren. Dat heb ik toen gedaan en ik heb er nog steeds spijt van als haren op mijn hoofd. In de loop der jaren zijn zowel brede als smalle wenkbrauwen in de mode geweest. Het probleem is alleen dat je een smalle wenkbrauw nooit meer breed krijgt. Op een gegeven moment groeit er gewoon geen haar meer en kan je ze alleen nog met een potloodje bijtekenen. Ik kan dus iedereen aanraden om van hun wenkbrauwen af te blijven. Laat je niet ompraten door je omgeving, maar doe vooral wat je zelf wilt. Hooguit een beetje bijwerken en in model maken, maar niet drastisch epileren.

Natuurlijk geldt dat niet alleen voor de wenkbrauwen, maar voor alle haargroei op het menselijk lichaam. De laatste tijd slaat het wel erg door, door elk lichaamsdeel maar te laten harsen, scheren of permanent epileren. De schoonheidssalons bieden diverse manieren aan voor ontharen van onder- en bovenbenen, onder- en bovenarmen, oksel, bikinilijn, rug, wenkbrauwen en de snor van de dames. In principe zitten die haren er natuurlijk niet voor niks; ze zullen wel een functie hebben. Het lijkt wel of haren vies zijn. Een behaard lichaam is niet esthetisch. Er zijn altijd uitzonderingen, maar in het algemeen denk ik dat er door alle aandacht die er aan gegeven wordt heel wat meer haren verwijderd worden dan eigenlijk nodig zou zijn.

Wat is er mis met het menselijk lichaam zoals het gemaakt is door de natuur? Dieren hebben ook veel vachten en gebruiken die als bescherming. Waar is het gevoel met de natuur gebleven als we ons er zo van distantiƫren? Dat geldt natuurlijk ook voor piercings, tatoeages en cosmetische chirurgie. Maar daar geef ik geen oordeel over, want dat moet ieder zelf weten, maar het menselijk lichaam is gewoon mooi van zichzelf en waarom moeten we dat veranderen?

Als ik toen mijn wenkbrauwen niet geƫpileerd had zag ik er nu heel anders uit. Het heeft effect op je hele leven. Ik heb er geen trauma van maar ik ben me er wel door bewust van dat ik nooit naar andere mensen moet luisteren, maar vooral moet doen wat ik zelf wil.