Oude en nieuwe gewoontes

Er zijn veel dingen veranderd met vroeger. Sommige mensen zeggen dat vroeger alles beter was, maar ik vind dat er ook nu veel beter is dan vroeger. Je mag gewoon jezelf zijn en hoeft je niet anders voor te doen dan je bent om maar ergens bij te horen.

Als je vroeger een kopje thee bestelde werd je raar aangekeken. Wie drinkt er nu thee? Als ik mijn broer vroeg of hij thee wilde ze hij: “Ik ben toch niet ziek”. Hij dronk alleen maar thee als hij ziek was. Of was van mening dat je geen thee drinkt als je gezond bent.

Ik ben mijn leven lang al een theeleut. Vroeger op mijn slaapkamer thuis had ik al een eigen theepot met kopjes om thee te zetten voor mezelf en mijn vriendinnetjes. Lekkere muntthee.

Maar het hoorde gewoon dat je koffie dronk. Toen ik ongeveer acht jaar was ging ik koffie drinken, omdat ik er dan bij hoorde, maar eigenlijk vond ik het helemaal niet lekker. Ik dronk mijn koffie met melk, dan lustte ik het wel. Echte koffieliefhebbers vinden dat maar niets.

Door de jaren heen ben ik zowel thee als koffie blijven drinken, beide zonder suiker. En ik vond het allebei lekker. Afwisselend dronk ik meer thee en dan weer meer koffie. Sinds enige tijd minder ik het koffiedrinken naar het weekend. Dan mag ik van mezelf koffie drinken. En dan geniet ik er ook volop van. Maar verder drink ik thee en het liefste groene thee, kruidenthee of rooibos-thee. Er is echt niks mis mee.

Ik voel me er ook veel beter bij. Op het laatste werd er zoveel koffie gedronken op het werk, dat kon niet meer gezond zijn. En van de ene op de andere dag ben ik gestopt.

Als ik nu thee drink vindt niemand dat meer raar. Je kan het overal bestellen en ze kijken je niet vreemd aan als je dat vraagt. Zelfs als je mijn broer vraagt wat hij wil drinken zegt hij: “thee”. Hij is ook overstag gegaan, maar hij drinkt ook nog wel zijn kopje koffie.

Als ik om mij heen kijk zijn er zoveel mensen die alleen maar thee, kruidenthee en/of (lauw) water drinken. En dat kan allemaal. Hele rituelen zijn veranderd. Vroeger dronk men ’s ochtends koffie en ’s middags thee. Waarom zou je ’s middags geen koffie kunnen drinken of ’s ochtends een lekker kopje thee? Door verschillende culturen en verbreding van onze grenzen is er een hoop veranderd in Nederland. We zijn wat minder bekrompen in al die oude gewoontes.